Bestil tid online - klik her

Bestil gavekort

 

 

kunde, navn

BLOG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar er grundlæggeren af Iyengar® yoga.

14.12.1918-20..08.2014.

BKS Iyengar var en af de første til at bringe Yoga til Europa – ja ud i verden. Han var en sublim formidler, og ville ikke kun bringe yogaen ud i verden, men også give ALLE en mulighed for at lave Yoga – alle de mange probs (redskaber) gør at alle kan være med.

Det er en fantastisk historie om den syge indiske dreng, der ændrede yogaverdenden.

Da Bellur Krisnamachar Sudararaja (BKS) Iyengar var en lille dreng, led han af både malaria, stofskifteproblemer og tuberkulose.  Lægerne mente ikke han ville blive særlig gammel. Da han er 16 år begyndte han at lave yoga hos sin Guru Sri T. Krishnamacharya. (som også var hans svoger)– og allerede som 18 årig blev han sendt til Pune for at demonstrere Yoga og undervise.

I 1943 blev han gift med den 16 årige Ramamani, hun støttede og hjalp ham også i yogaen, de fik 6 børn sammen, hvoraf Geeta og Prasant både underviser og har udgivet flere bøger. Også barnebarnet Abhijata underviser på Ramamani Iyengar Memorial Yoga Instituttet i Pune. (se interview med Abhijata i tidligere nr af Prana, eller på Ilse’s blog)

Iyengar underviste og demonstrere Yoga, og var meget optaget af at hjælpe alle der havde brug for det, det er interessant  og spændende at læse om hvordan han slæbte ting med fra gaden der kunne bruges i træningen og i undervisningen, og hvordan han brugte ting for deres bolig – vores hjælpemidler i dag er kopier eller videre udvikling af disse genstande.

I 1952 blev han kontaktet af Yehudi Menuhin, som var en meget anerkendt amerikansk violinist . Menuhin var i Indien, og ville gerne have et kort møde, det blev et længere møde, og de blev gode venner. Menuhin kaldte BKS Iyengar, sin bedste lærer. Menuhin inviterede BKS Iyengar til Europa – først til Sweitz og senere London. Dette blev starten på Iyengaryogaen udbredelse.

I 1966 udkom hans første bog Light on Yoga – oversat til 18 sprog.  BKS Iyengar udgav senere The tree of Yoga, Light on Pranayama, Light on YogaSutras, Light on Life, og mange mange flere. Der er rig  mulighed for dybere indsigt i hans værker – det er utrolig hvad han har beriget os  - værker om yoga og yogafilosofi. Både i bogform, dvd, cd- youtupe oa.

B.K.S. Iyengar har fået mange anerkendelser for at have udbredt kendskabet til yoga først i Indien og senere på verdensplan. Iyengar har fået tildelt ”Padma Vibhushan”, som er den anden højeste civile Award i Indien. I 2004 placerede Time Magazine ham på listen over de hundrede mest indflydelsesrige personer i verden.

 

Hvad gøre Iyengaryoga så unik?

Iyengar sagde,  at Yoga er ¨Meditation in Action¨ . Og i Iyengaryogaen giver det så meget mening fordi der lægges stor vægt på dyb tilstedeværelse i kroppen og på detaljerne i selve stillingen.

Præcision – undervisningen er altid meget omhyggelig, det giver stabilitet i krop og sind.

Probs/redskaber – alle kan deltage, uanset stivhed og fysiske som psykiske udfordringer. Bruges også i lærings øjemed.

Sekvenser: øvelserne opbygges i sekvenser, og tilpasses alder og formåen.

Hele sit liv arbejde BKS Iyengar med at udvikle og hjælpe alle via Yogaen. Han udviklede programmer for misbrugere, astma, stress, rygproblemer, hovedpine, blodtryksproblemer – ja alt hvad man kan forestille sig. Takket være hans store arbejde har vi som Iyengaryogalærer mulighed for at bruge disse programmer, og dermed hjælpe vores elever.

Dele af denne artikel er bragt i Pranamagasinet december 2018.

 

 

 

Leela Grethe Hansen – en dansker startede Iyengaryogaen i Sverige

I anledning af 100 året for B.K.S. Iyengars fødselsdag - kommer Leela og underviser i City-Yoga. se mere om arrangementet og tilmelding på http://www.city-yoga.dk

Leela var en af initiativtagerne bag den store Nordic Iyengaryoga convention der blevafholdt i Göteborg i maj 2018, et års fælles kræfter har nu haft et fantastisk godt resultat, i denne meget vellykkede convention, med over 200 deltagere og selve Abhijata Iyengar som underviser. De fejrede samtidig den Svensk – Norske Iyengaryogaforenings 10 års jubilæum.

Men Leela, der oprindelig kommer fra Danmark, startede allerede sin første Yogaskole i Göteborg i 1987, hun blev senere certificeret Iyengaryoga lærer, og har nu Junior 3.

Leela startede med at uddanne Iyengaryogalærer i Sverige og Norge i år 2000.

Det hele startede med en mand, hun flyttede til Stockholm, forholdet sluttede, men Leela besluttede sig for at rejse til Göteborg og starte yoga op der – og her har hun med stor succes uddannet mange yoga lærer, haft studio i mere end 30 år . Stort tillykke til Leela.

 

 

 

 

 

Interview med Abhijata Shridhar Iyengar

B.K.S. Iyengars barnebarn.

Artikelen er også  Prana Magasinet juni 2018. med dejlige fotos.

Nordic Iyengar Yoga Convention 2018. Og mødet med Abhijata Shridhar Iyengar. For første gang nogen underviser en fra Iyengar familien i Norden.

 

B.K.S. Iyengar blev født for 100 år siden, i år – det fejres over hele verden. Herudover har Den Svensk-Norske Iyengaryoga förening 10 års jubilæum i år – og det lykkedes dem at få B.K.S. Iyengars barnebarn Abhijata Shridhar Iyengar til Göteborg. Og vi var alle inviteret med til denne fantastiske Convention som Abhijata selv kalder ”Going Beyond Boundaries” – hun er på turne i Europa, kom lige fra Polen, og skal videre til Frankrig, Holland oa.

Selve conventionen var så velgennemført – undervisningen var i sig selv grænseoverskridende god –

og herudover fik jeg et interview med Abhijata – wow det bliver ikke større.

Abhijata starter vores interview med  – at hun ønsker at dele Iyengars visdom med hele verden, at det er en glæde for hende at dele. Og det mærkes i hendes undervisning. Abhijata fortæller videre, at oprindelig var Yoga ikke for almindelige mennesker, og forgik i spirituelle grupper. Men B.K.S. Iyengar vidste at yogaen ikke kun gavner sindet, men også kroppen.

Abhijata er meget lattermild med god humor – ”You schould have more fun” siger hun på spørgsmålet om hvorfor hendes turne hedder Going Beyond Boundaries – hun fortæller at hun tilpasser sin undervisning efter gruppen hun skal undervise, og at i Sverige oplever hun vi er meget kontrollerede og vi vil gøre alt korrekt og perfekt. Det er godt at lege lidt, især for begyndere, så de mærker hvor dejligt det er at lave yoga. Hun pointerer at vi skal være ærlige i det vi har fået fra B.K.S. Iyengar. Konceptet er at være sensitiv. Som underviser og som udøver, skal Yoga komme indefra, fra vores hjerte – Abhijata fortsætter med at sige, at hun vil gøre sin del så denne undervisning kan fortsætte. I Abhijatas undervisning mærkes dette tydeligt, der er en hjertelighed, humor og en stor viden. Hun er generøs med fortællinger om egne oplevelser med sin bedstefar, og fra sin egen praksis. Det er undervisning med grin og forståelse, med kraft og energi.  

Abhijata er født og opvokset i Chennai, som barn lavede hun ikke meget yoga. Abhijatas mor havde et eksemplar af ”Light on Yoga” liggende, og har en daglig yogapraksis. Når familien mødtes hos den berømte bedstefar B.K.S. Iyengar undrede Abhijata sig over alle disse udlændinge der kom og lavede yoga hos ham og undgik - fandt på undskyldninger for ikke at deltage i yogaen under besøge og samværet med sin bedstefar og familien.  Hun følte sig både stiv og bange for ikke at kunne finde ud af det. Abhijata blev aldrig opfordret eller presset til at lave yoga.

Da hun blev 14-15 år begyndte hun at lave hovedstand og skulderstand før eksamen, da hun mente det ville give bedre resultater. Da hun var 16 flyttede hun til Pune for at studerer, og startede med at deltage i Yogaklasser med sin moster og onkel – Geeta og Prashantji, som er B.K.S. Iyengars ældste datter og søn.

Det var i 2000 og Abhijata var nu 17 år, og lige startet på universitet. I 2003 blev hun Bachelor of Science i Zoology, og i 2005 master i Bioinformatic. Hun havde forestillet sig at bruge halvdelen af dagen på at tage en PhD og halvdelen af dagen på Yoga, men det ville de ikke være med til på universitet, så hun besluttede at give Yogaen et år. Ja og der er hun så blevet, til vores store glæde.

På Europatuneen har Abhijata sin mor sin mand, og deres 2 børn med, hvoraf den yngste er 11 måneder. En meget moderne moden og givende kvinde som vi kun kan prise og være taknemmelig over, har valgt at fortsætte der hvor hendes berømte bedste far slap.

I taknemmelighed – med tak til Abhijata og tak til den Svensk-Norske IyengarYoga förening

Ilse Gaardahl, Certificeret Iyengaryoga lærer i 1996.

 

 

 

 

 

100 years - 100 words booklet

I anledning af, at B.K.S. Iyengar  blev født for 100 år siden i år, er der flere spændede arrangementer og udgivelser af film - bøger osv.

Denne lille booklet er lavet af den franske forening, med personlige beretninger fra Iyengaryoga lærer fra Europa.

Jeg er teknemmelig over at også min beretning er med, om mit første møde med B.K.S. Iyengar  - et møde der forandrede mit liv.

 

100 words/100 people for 100 years of Guruji

How a meeting in 1993 changed my life.

Thank you for this opportunity to express my gratitude to B.K.S. Iyengar.

In 1993 – I just passed my exam as a Hatha Yoga Teacher, and my teacher Annette Dyrbye, asked me to go with her to London, Chrystal Palace – to meet a real guru from India.

We were about 1000 participants, alternating between all in the big hall, and divided into classes of 100 participants.

In the ”small” classes Iyengar came and looked, and he helped a lot of people with special asana, or showed them how to do it. He got exited when students did not get the help they needed.

 

In the big hall, you could enter the podium if you needed special treatment – I saw a young guy with tinnitus getting help from B.K.S. Iyengar with such a passion, that the photographer lost his camera stand, as the camera equipment was used as support to the neck of the young man.

I just loved this passion, I loved his way of teaching, I just knew I had to learn this way of teaching yoga. I just knew this experience would change my life,

 

Iyengar made more amazing talks, especially one in the park of Chrystal Palace when he planted a tree, the speech was so enlightening, so informative, so touching,

 

In 1996 we where a small group who passed Introductory in Denmark.

I have scoliosis and other back problems, Iyengar Yoga just gave me a life without the need for other treatments, but best of all, I can help a lot of people with Iyengar Yoga, with the Iyengar way, and with the passion I sensed and saw in 1993 in Chrystal Palace.

Thank You.

With gratitude and love

Ilse Kjaer Gaardahl, Denmark

Junior 1.

Picture of B.K.S. Iyengar at Chrystal Palace Park 1993

This photo is in my Yoga Studio, reminding me of the Iyengar passion

 

 

 

hvorfor YOGA

og hvorfor netop IyengarYoga?

Så længe jeg kan huske, har min mor sagt ”ret din ryg Ilse” – og jeg kunne ikke. Da jeg var 13 år, opdagede hun, at min ryg også var mærkelig skæv. Lægen sendte os på Ortopædisk Hospital i Århus. Det var en meget trættende og besværlig omgang. Jeg havde både Scoliose (skæv rygsøjle) og en Scheuermann (rund ryg). Pludselig måtte jeg ikke ride mere. Jeg måtte kun arbejde få timer i den kiosk, som jeg havde arbejdet i et års tid. Jeg måtte ikke deltage i gymnastik. Jeg ville aldrig kunne få børn, og jeg skulle have stillesiddende arbejde.  Som teenager var det slemt at få den besked. Mit liv var heste, og jeg ville være dyrlæge.

Min mor syede tunikaer, så man ikke kunne se min grimme ryg. Men heldigvis fandt hun også en Mensendieck lærer, som jeg så gik hos en periode. Mensendieck læreren lærte mig om kropsholdning, og hvordan jeg kunne træne min ryg. Jeg fik også at vide, at jeg endelig skulle fortsætte med at ride, da det netop ville være godt for ryggen.

 

Mødet med Yoga

Senere, da jeg selv skulle betale, måtte jeg give slip på Mensendieck, og jeg afprøvede forskellige yogaformer. Jeg kunne mærke, at yoga var godt for mig. Jeg fik det bedre, når jeg holdt min krop smidig, og jeg havde jo også lært noget hos de forskellige Mensendieck lærere, som jeg havde gået hos. Men jeg følte mig i mange år handicappet og havde et slemt selvbillede af min krop.

Efter at have arbejdet med mig selv på det personlige plan. Efter jeg også havde taget en uddannelse som krop-gestalt terapeut, fik jeg mod på at blive yogalærer. Og det var en rigtig god beslutning, for det indebar at jeg arbejdede med min krop mange timer hver dag. Da jeg netop havde afsluttet min første yogalæreruddannelse som Hatha Yogalærer, spurgte min lærer Anette Dyrbye, Silkeborg Iyengaryogaskole, om jeg ville med til London og opleve tidens mest udbredte yogaform hos den mest fantastiske lærer hun havde oplevet. Jeg tog med! Og det var en fantastisk oplevelse. Læreren var B.K.S. Iyengar. Vi var 1000 deltagere. Det var i 1993. Han så ALLE. Han tog alle elever meget alvorligt. Han brugte alle mulige hjælpemidler. Han skældte ud på de seniorlærere, der ikke gjorde som forventet. Jeg var betaget og solgt. Her blev jeg rettet i stillingerne, og for første gang i mit liv, mærkede jeg større forandringer på mine ryglidelser, og de ubalancer det giver. Os der var med på denne tur var enige om, at den uddannelse måtte vi bare have til Danmark.

dette foto er fra 1993 - første møde med B.K.S. Iyengar, og min første Sirsasana.

Anette Dyrbye gjorde et fantastisk arbejde og fik overbevist Mr. Iyengar og nogle Engelske seniorlærere om, at vi var modne til Iyengar-yogalærer uddannelsen i Danmark. Og på denne måde blev jeg en af de heldige. Jeg var en af de første 8, der fik uddannelsen i Danmark med engelske lærere og sensorer. Det var nogle fantastiske år. Jeg blev certificeret Iyengar Yogalærer i 1996.

 

Yogaens betydning

Senere har jeg været heldig at møde andre fantastiske IyengarYoga lærere. Bl.a. fik jeg stor hjælp af Jannik fra Umeå, som desværre er død nu. Han havde været hos Iyengar i Indien i 12 år. Jannik gav mig et rygprogram, som jeg stadig laver. Jeg har været i Paris hos en anden dygtig medical Iyengaryoga lærer. England har jeg besøgt mange mange gange når de bedste af de bedste seniorer lærere fra Indien er på de årlige engelske Conventions. Jeg været i Pune i Indien, på moderinstutet i 1999 og 2017,  og fået både rygprogram og stor hjælp.

 

Jeg ved, at yogaen har hjulpet mig gennem mange svære oplevelser.

Og jeg har altså 2 dejlige børn, som nu er voksne. Jeg har haft fuldtidsjobs, siden jeg var 18 år, og er i dag selvstændig siden 2002.

Så det kan lade sig gøre, trods den skrækkelige ”dom” jeg følte, jeg fik som 13 årig.

 

Krav til undervisning

Når man har et certifikat som Iyengaryoga lærer, skal man have mindst 20 timer hos en seniorlærer om året. Man skal holde sig ajour med hvad der foregår på moderinstituttet i Indien. Man skal følge bestemte regler og måder at undervise på. Og det kan jeg rigtig godt lide. Det er det der gør, at du trygt kan vælge en Iyengar-yogalærer i hele verden.

Vi benytter alle hjælpemidler, så alle elever uanset stivhed og smidighed, kan udvikle sig uden at skade sig. Dvs. vi benytter bælter, tæpper, stole oa., hvilket giver alle mulighed for at deltage uanset fysiske eller psykiske problemstillinger. I yoga trænes udover muskler: de indre organer, nervesystemet og immunforsvaret.

 

Hvad er Iyengaryoga?

I Iyengaryoga lærer du at strække med aktive muskler.

Der undervises i de lige linjer – så du får bevidsthed om kroppens holdning.

 

De aktive stræk gør, at du slipper dybtliggende stress i musklerne og nervesystemet, så du føler dig fuld af energi og klar i hovedet efter træningen.

De effektive øvelser klarer hjernen og kroppen i vores stressede samfund. De kan hjælpe dig til at bevare kontakten til dig selv og overblikket over din hverdag, om du har et krævende arbejde eller er under uddannelse, eller bare har brug for en anden måde at holde krop og sind fit for fight!

 

Iyengaryoga er grundlagt af B.K.S. Iyengar, født i Indien. Iyengar yoga blev introduceret  i London i 1954. I 1966 udgav B.K.S. Iyengar sin første bog ”Light on Yoga”.  En Yogabilbel for mange andre yogauddannelser.  I 2014 døde B.K.S. Iyengar. Iyengaryoga består verden over, hans værker og metoder spredes mere og mere.

I 2004 var Iyengar på ”Time Magazine” listen over de hundrede mest indflydelsesrige personer i verden i dag. Iyengar har yoga over hele verden.

Iyengar har arbejdet sammen med læger, hvilket har haft stor betydning for Iyengaryogaens udbredelse i vesten.

Der er over 180 Iyengar Institutter i Verden, og der undervises i Iyengaryoga i mere end 40 lande.

 

 

så derfor er mit slogan til mig selv - og andre:

Ilse K. Gaardahl

 

 

 

PATAÑJALI

På Iyengaryoga institutter i hele verden, startes undervisningen med en hymne – en 'shanting invocation' – til vismanden Patañjali, hvor han hyldes for sit arbejde for yogaen.

Patañjali har nedskrevet og samlet den gamle visdom om yoga i sit værk Yoga Sūtras (skrevet på sanskrit). Yoga Sūtras består af 196 sūtras – aforismer – læresætninger, som omhandler hvordan vi med yoga kan skabe balance mellem krop, sind og ånd.


Læs evt:
'Core of the Yoga Sūtras', B.K.S. Iyengar, 2012
'Light on the Yoga Sūtras of Patañjali', B.K.S. Iyengar, 1993


Men hvem var han? Hvem var Patañjali?
Der er stor uenighed om hvornår han levede, gisninger fra 200 år før vores tidsregning til 250 år efter.

Patañjali regnes for at være en reinkarnation af slangen Ananta - hvis navn betyder "den endeløse".
Som det fremgår af ovenstående billede er 'slangernes hætter' oven over Patañjalis hoved – et symbol på den ultimative beskyttelse for alle onder og vanskeligheder i verden. Der er syv 'slange hætter' som tilsammen former en guddommelig paraply, til beskyttelse for både Patañjali og alle aspiranter som beder ham om vejledning.
De syv 'slange hætter' symboliserer Patañjalis beherskelse af de fem elementer: jord, vand, ild, luft og æter, samt virkeliggørelsen af Moksha og Samhadhi, befrielse og oplysning.


Patañjali er ofte afbilledet som halv menneske og halv slange, hans menneske krop kommer frem af den sammenrullede kraftfulde slange. Slangen legemliggøre den kreative energi. Slangen er sammenrullet tre en halv omgange, en for jorden, atmosfæren og himlen – eller en omgang som symboliserer det allestedsnærværende, det almægtige og det alvidende, samt en halv omgang for at vise tilsidesættelsen af det materielle.

Patañjalis hænder er samlet i en Indisk hilsen 'Namaste', han er afbilledet i meditativ trance og hans foldede hænder er både velsignende men også en hilsen.
Patañjali har fire hænder, to samlet i 'Namaste' og to løftede hænder, hvori han holder 'sankha konkylien' som udtrykker energien af lyd med ordet 'aham' udformningen af vores individualitet, og i den anden hånd holder han et chakra eller en diskos, der symboliserer sindet – giver kontrol over sindet. En anden fortolkning er, at chakraet udtrykker både det roterende tidshjul og loven om årsag og virkning.

 

   
            


Invocation til Patanjali

yogena cittasya padena vācāṁ
malaṁ śarīrasya ca vaidyakena
yopākarottaṁ pravaraṁ munīnāṁ
patañjaliṁ prāñjalirānato'smi
ābāhu puruṣākāraṁ
śaṅkha cakrāsi dhāriṇam
sahasra śirasaṁ śvetaṁ
praṇamāmi patañjalim

I bow with folded hands to Patanjali, best of sages,
who removed the impurities of the mind through yoga;
[the impurities]  of the speech  through grammar;
[ the impurities] of the body through medicine.
Him whose upper body has a human form,
who holds a conch and  cakra (disc weapon),
who is white and has a thousand heads,
that Patanjali I worship.

 


 


 

 

     

Hvis du klikker på billedet, kommer du ind på en lille folder, som jeg af og til bruger til et lille minifordrag jeg af og til laver. 


Det er susanne-ahrenkiel.dk der har lavet mit "Yogatræ"