Bestil tid online - klik her

 

 

kunde, navn

BLOG

 

hvorfor YOGA

og hvorfor netop IyengarYoga?

Så længe jeg kan huske, har min mor sagt ”ret din ryg Ilse” – og jeg kunne ikke. Da jeg var 13 år, opdagede hun, at min ryg også var mærkelig skæv. Lægen sendte os på Ortopædisk Hospital i Århus. Det var en meget trættende og besværlig omgang. Jeg havde både Scoliose (skæv rygsøjle) og en Scheuermann (rund ryg). Pludselig måtte jeg ikke ride mere. Jeg måtte kun arbejde få timer i den kiosk, som jeg havde arbejdet i et års tid. Jeg måtte ikke deltage i gymnastik. Jeg ville aldrig kunne få børn, og jeg skulle have stillesiddende arbejde.  Som teenager var det slemt at få den besked. Mit liv var heste, og jeg ville være dyrlæge.

Min mor syede tunikaer, så man ikke kunne se min grimme ryg. Men heldigvis fandt hun også en Mensendieck lærer, som jeg så gik hos en periode. Mensendieck læreren lærte mig om kropsholdning, og hvordan jeg kunne træne min ryg. Jeg fik også at vide, at jeg endelig skulle fortsætte med at ride, da det netop ville være godt for ryggen.

 

Mødet med Yoga

Senere, da jeg selv skulle betale, måtte jeg give slip på Mensendieck, og jeg afprøvede forskellige yogaformer. Jeg kunne mærke, at yoga var godt for mig. Jeg fik det bedre, når jeg holdt min krop smidig, og jeg havde jo også lært noget hos de forskellige Mensendieck lærere, som jeg havde gået hos. Men jeg følte mig i mange år handicappet og havde et slemt selvbillede af min krop.

Efter at have arbejdet med mig selv på det personlige plan. Efter jeg også havde taget en uddannelse som krop-gestalt terapeut, fik jeg mod på at blive yogalærer. Og det var en rigtig god beslutning, for det indebar at jeg arbejdede med min krop mange timer hver dag. Da jeg netop havde afsluttet min første yogalæreruddannelse som Hatha Yogalærer, spurgte min lærer Anette Dyrbye, Silkeborg Iyengaryogaskole, om jeg ville med til London og opleve tidens mest udbredte yogaform hos den mest fantastiske lærer hun havde oplevet. Jeg tog med! Og det var en fantastisk oplevelse. Læreren var B.K.S. Iyengar. Vi var 1000 deltagere. Det var i 1993. Han så ALLE. Han tog alle elever meget alvorligt. Han brugte alle mulige hjælpemidler. Han skældte ud på de seniorlærere, der ikke gjorde som forventet. Jeg var betaget og solgt. Her blev jeg rettet i stillingerne, og for første gang i mit liv, mærkede jeg større forandringer på mine ryglidelser, og de ubalancer det giver. Os der var med på denne tur var enige om, at den uddannelse måtte vi bare have til Danmark.

dette foto er fra 1993 - første møde med B.K.S. Iyengar, og min første Sirsasana.

Anette Dyrbye gjorde et fantastisk arbejde og fik overbevist Mr. Iyengar og nogle Engelske seniorlærere om, at vi var modne til Iyengar-yogalærer uddannelsen i Danmark. Og på denne måde blev jeg en af de heldige. Jeg var en af de første 8, der fik uddannelsen i Danmark med engelske lærere og sensorer. Det var nogle fantastiske år. Jeg blev certificeret Iyengar Yogalærer i 1996.

 

Yogaens betydning

Senere har jeg været heldig at møde andre fantastiske IyengarYoga lærere. Bl.a. fik jeg stor hjælp af Jannik fra Umeå, som desværre er død nu. Han havde været hos Iyengar i Indien i 12 år. Jannik gav mig et rygprogram, som jeg stadig laver. Jeg har været i Paris hos en anden dygtig medical Iyengaryoga lærer. England har jeg besøgt mange mange gange når de bedste af de bedste seniorer lærere fra Indien er på de årlige engelske Conventions. Jeg været i Pune i Indien, på moderinstutet i 1999 og 2017,  og fået både rygprogram og stor hjælp.

 

Jeg ved, at yogaen har hjulpet mig gennem mange svære oplevelser.

Og jeg har altså 2 dejlige børn, som nu er voksne. Jeg har haft fuldtidsjobs, siden jeg var 18 år, og er i dag selvstændig siden 2002.

Så det kan lade sig gøre, trods den skrækkelige ”dom” jeg følte, jeg fik som 13 årig.

 

Krav til undervisning

Når man har et certifikat som Iyengaryoga lærer, skal man have mindst 20 timer hos en seniorlærer om året. Man skal holde sig ajour med hvad der foregår på moderinstituttet i Indien. Man skal følge bestemte regler og måder at undervise på. Og det kan jeg rigtig godt lide. Det er det der gør, at du trygt kan vælge en Iyengar-yogalærer i hele verden.

Vi benytter alle hjælpemidler, så alle elever uanset stivhed og smidighed, kan udvikle sig uden at skade sig. Dvs. vi benytter bælter, tæpper, stole oa., hvilket giver alle mulighed for at deltage uanset fysiske eller psykiske problemstillinger. I yoga trænes udover muskler: de indre organer, nervesystemet og immunforsvaret.

 

Hvad er Iyengaryoga?

I Iyengaryoga lærer du at strække med aktive muskler.

Der undervises i de lige linjer – så du får bevidsthed om kroppens holdning.

 

De aktive stræk gør, at du slipper dybtliggende stress i musklerne og nervesystemet, så du føler dig fuld af energi og klar i hovedet efter træningen.

De effektive øvelser klarer hjernen og kroppen i vores stressede samfund. De kan hjælpe dig til at bevare kontakten til dig selv og overblikket over din hverdag, om du har et krævende arbejde eller er under uddannelse, eller bare har brug for en anden måde at holde krop og sind fit for fight!

 

Iyengaryoga er grundlagt af B.K.S. Iyengar, født i Indien. Iyengar yoga blev introduceret  i London i 1954. I 1966 udgav B.K.S. Iyengar sin første bog ”Light on Yoga”.  En Yogabilbel for mange andre yogauddannelser.  I 2014 døde B.K.S. Iyengar. Iyengaryoga består verden over, hans værker og metoder spredes mere og mere.

I 2004 var Iyengar på ”Time Magazine” listen over de hundrede mest indflydelsesrige personer i verden i dag. Iyengar har yoga over hele verden.

Iyengar har arbejdet sammen med læger, hvilket har haft stor betydning for Iyengaryogaens udbredelse i vesten.

Der er over 180 Iyengar Institutter i Verden, og der undervises i Iyengaryoga i mere end 40 lande.

 

 

så derfor er mit slogan til mig selv - og andre:

Ilse K. Gaardahl

 

 

 

PATAÑJALI

På Iyengaryoga institutter i hele verden, startes undervisningen med en hymne – en 'shanting invocation' – til vismanden Patañjali, hvor han hyldes for sit arbejde for yogaen.

Patañjali har nedskrevet og samlet den gamle visdom om yoga i sit værk Yoga Sūtras (skrevet på sanskrit). Yoga Sūtras består af 196 sūtras – aforismer – læresætninger, som omhandler hvordan vi med yoga kan skabe balance mellem krop, sind og ånd.


Læs evt:
'Core of the Yoga Sūtras', B.K.S. Iyengar, 2012
'Light on the Yoga Sūtras of Patañjali', B.K.S. Iyengar, 1993


Men hvem var han? Hvem var Patañjali?
Der er stor uenighed om hvornår han levede, gisninger fra 200 år før vores tidsregning til 250 år efter.

Patañjali regnes for at være en reinkarnation af slangen Ananta - hvis navn betyder "den endeløse".
Som det fremgår af ovenstående billede er 'slangernes hætter' oven over Patañjalis hoved – et symbol på den ultimative beskyttelse for alle onder og vanskeligheder i verden. Der er syv 'slange hætter' som tilsammen former en guddommelig paraply, til beskyttelse for både Patañjali og alle aspiranter som beder ham om vejledning.
De syv 'slange hætter' symboliserer Patañjalis beherskelse af de fem elementer: jord, vand, ild, luft og æter, samt virkeliggørelsen af Moksha og Samhadhi, befrielse og oplysning.


Patañjali er ofte afbilledet som halv menneske og halv slange, hans menneske krop kommer frem af den sammenrullede kraftfulde slange. Slangen legemliggøre den kreative energi. Slangen er sammenrullet tre en halv omgange, en for jorden, atmosfæren og himlen – eller en omgang som symboliserer det allestedsnærværende, det almægtige og det alvidende, samt en halv omgang for at vise tilsidesættelsen af det materielle.

Patañjalis hænder er samlet i en Indisk hilsen 'Namaste', han er afbilledet i meditativ trance og hans foldede hænder er både velsignende men også en hilsen.
Patañjali har fire hænder, to samlet i 'Namaste' og to løftede hænder, hvori han holder 'sankha konkylien' som udtrykker energien af lyd med ordet 'aham' udformningen af vores individualitet, og i den anden hånd holder han et chakra eller en diskos, der symboliserer sindet – giver kontrol over sindet. En anden fortolkning er, at chakraet udtrykker både det roterende tidshjul og loven om årsag og virkning.

 

   
            


Invocation til Patanjali

yogena cittasya padena vācāṁ
malaṁ śarīrasya ca vaidyakena
yopākarottaṁ pravaraṁ munīnāṁ
patañjaliṁ prāñjalirānato'smi
ābāhu puruṣākāraṁ
śaṅkha cakrāsi dhāriṇam
sahasra śirasaṁ śvetaṁ
praṇamāmi patañjalim

I bow with folded hands to Patanjali, best of sages,
who removed the impurities of the mind through yoga;
[the impurities]  of the speech  through grammar;
[ the impurities] of the body through medicine.
Him whose upper body has a human form,
who holds a conch and  cakra (disc weapon),
who is white and has a thousand heads,
that Patanjali I worship.

 


 


 

 

     

Hvis du klikker på billedet, kommer du ind på en lille folder, som jeg af og til bruger til et lille minifordrag jeg af og til laver. 


Det er susanne-ahrenkiel.dk der har lavet mit "Yogatræ"